Clik Aici!
Politica

12 Investigații și Dezvăluiri în Cazul Caracal

De mai bine de două săptămâni, tragedia de la Caracal este în atenția opiniei publice din România și nu numai. Ziarul Libertatea a documentat cazul îndeaproape încă de la început. După ce au descoperit că poliția a fost ghidată de interlopi când a căutat-o pe Alexandra, reporterii au mers pe firul cazului și au continuat seria dezvăluirilor. Vă prezentăm astăzi o selecție a celor mai interesante investigații publicate de Libertatea în ultima săptămână.

Criză în poliție, apar mărturii! „Pentru siguranța cetățeanului, poliția are la dispoziție în țară doar două mașini mobile pentru localizarea telefoanelor”

Jurnalistul Justin Gafiuc a obținut mărturia unui om din sistemul judiciar care descrie nu doar ce s-a întâmplat în cazul Caracal, ci și care sunt probleme grave care-i fac pe polițiști uneori ineficienți în lupta cu infractorii.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut şi care era modul lor de operare

Adriana Oprea, jurnalistul Libertatea care a scris două cărți despre criminali în serie și are în ultimii 15 ani cele mai de impact investigații despre copiii dispăruți, a trecut în revistă, caz cu caz, cine sunt criminalii în serie de până la asasinul din Caracal. Un articol document de excepție în două părți. Aici, partea a doua.

CORESPONDENȚĂ DIN CARACAL. Izabela Biră, prietena Luizei, este atacată cu parul și amenințată: “Îți pun capul în gardul școlii!”. Polițiștii: “Te amendăm, dacă mai suni la 112!” 

Maria Andrieș este unul dintre reporterii care au urmărit cazul de la fața locului. Corespondentul Libertatea a găsit-o, în lumea mică a Caracalului, pe Izabela Biră, 15 ani, din comuna Dioști, prietenă a Luizei Melencu, cealaltă fată pe care Gheorghe Dincă a declarat că a ucis-o. Izabela ne-a povestit coșmarul pe care îl trăiește sub privirile pasive ale polițiștior. Fostul ei prieten, gelos, a intrat de două ori în curtea ei cu toporul, a amenințat-o în nenumărate rânduri, dar poliția din comuna Dioști nu a făcut nimic, ba, mai mult, tot pe ea a amenințat-o cu amenda. Vorbim despre aceiași polițiști care le-au dus-o cu vorba și pe mama Luizei, și pe bunicul acesteia. Pentru că la poliție n-a găsit sprijin, Izabela a apelat și la Protecția Copilului. “Te atacă? Închide-ți contul de Facebook”, i-au spus reprezentanții instituției.
Primele măsuri au venit abia la câteva ore de la publicarea investigației pe site-ul Libertatea.

Secvențe șocante din noaptea de dinaintea crimei: Alexandra fost ținută pe jos și legată cu sfoară de patul metalic în care a dormit Dincă 

Ultimele ore din viața Alexandrei au fost reconstituite de investigatori. Aceștia au conturat, pe baza probelor strânse, secvențele dramatice trăite de Alexandra în noaptea de dinaintea crimei. Mai multe detalii în materialul scris de Cristian Burcioiu.

O lună și jumătate, DIICOT n-a identificat numărul Meganului lui Dincă, pe care procurorul Popescu l-a găsit în câteva ore, cu ajutorul proprietarului studioului foto din Caracal! 

Maria Andrieș și Cătălin Tolontan au discutat cu Lari Pătran, omul care s-a trezit noaptea acasă cu polițiștii trimiși de procuror și pe camerele căruia a fost văzută mașina răpitorului. “Cum să ai poza unui Renault Megane și să spui că nu-l găsești într-o lună și jumătate într-un oraș precum Caracalul? Pentru că dacă s-ar fi rezolvat cazul Luizei nu ar mai fie existat tragedia Alexandrei”, a explicat un polițist pentru Libertatea.

Medicul legist Flaviu Lesnic: “Extragerea ADN din material biologic degradat e complicată. Procesul putea dura o lună, două. Colegii de la INML trebuie felicitați”

Pe 2 august, Institutul Național de Medicină Legală anunța că rezultatele testelor ADN indică fără dubii că fragmentele osoase găsite în curtea locuinței lui Gheorghe Dincă sunt ale Alexandrei Măceșanu.
Știrea a fost privită cu suspiciune în spațiul public. Reporterul Alexandra Nistoroiu a stat de vorbă cu medicul legist Flaviu Lesnic (Slatina, Olt) și a încercat să limpezească aspectele contradictorii.

Corespondență din Caracal | Octavian Stănescu, viceprimar: “Nu există oraș fără clanuri interlope!” Bunica lui a protestat în fața primăriei față de corupția din instituțiile statului: “Aș fi ieșit și eu!”, șochează Stănescu


“Caracal e un oraș liniștit. Eu nu am auzit de clanuri în orașul nostru”, declara senin Liviu Radu, primarul orașului, pe 6 august, în emisiunea Adrianei Nedelea LA FIX .  Părere neîmpărtășită de vicele Octvian Stănescu. Intervievat de Daniel Conțescu, Stănescu a declarat:
“Nu există oraș fără clanuri interlope!”
Citiți mai multe în interviul reporterului Libertatea.

EXCLUSIV LIBERTATEA | Laptop, aparat foto digital și stickuri de memorie descoperite în casa lui Gheorghe Dincă! Asasinul are și cont de Facebook!

În cele patru telefoane vechi ale lui Dincă nu s-au descoperit date relevante. La percheziții însă, echipa de criminaliști a avut o surpriză: în afară de telefoanele învechite, investigatorii au descoperit  un laptop, o cameră foto digitală și stickuri de memorie. Surse din anchetă au declarat pentru Libertatea că se așteaptă să descopere “pornografie infantilă în memoria aparatelor găsite”. Un material de Cătălin Tolontan

DATE OFICIALE: Audiat de procurori, Alexe este cel care i-a zis ofițerului de serviciu să coordoneze altcineva căutarea Alexandrei “spunându-i că el se află la bilanțul Poliției Potcoava”!

Maria Andrieș și Cătălin Tolontan au aflat că, deși Alexandra a sunat pe 25 iulie la 112, la ora 11.00, implorând să fie salvată, polițiștii și magistrații care au coordonat căutarea au ajuns în Caracal după-amiază.Nicolae Alexe, fost comisar-șef al IPJ Olt, i-a zis ofițerului de serviciu să coordoneze altcineva căutarea Alexandrei, pentru că el se află la bilanțul Poliției Potcoava. Când a fost întrebat de ce a făcut asta, Alexe le-a spus superiorilor că nu i s-a spus despre ce e vorba, dar ofițerul de serviciu a explicat clar că el “l-a informat pe ofițer cu privire la sechestrarea și violarea minorei” încă de la 11.50. Datele se regăsesc în raportul Ministerului de Interne către CSAT.

O fată de 17 ani a sunat la 112 chiar în ziua descoperirii osemintelor Alexandrei, dar, după ce au găsit-o, procurorii l-au eliberat pe proxenet! “Era cuvântul ei împotriva cuvântului lui. Era paritate”, zice DIICOT 

Tragedia de la Caracal a scos la iveală și victime colaterale și a demonstrat, încă o dată, pasivitatea și lipsa de empatie a oamenilor legii față de tinerele sechestrate și traficate. Libertatea a descoperit o poveste tulburătoare. A unei tinere de 17 ani, care a sunat la 112 în ziua descoperirii osemintelor Alexandrei și a spus că e obligată să facă sex pe bani. După ce au găsit-o, procurorii l-au eliberat pe proxenet. Cuvântul lui a fost mai greu decât al victimei.

O investigație de Delia Marinescu, Cristina Radu, Justin Gafiuc și Daniel Stanciu

Date noi despre acțiunea MAI: polițiștii aveau de verificat 40 de case, dacă foloseau indicațiile Alexandrei și harta STS! 

Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan au descoperit că, dacă puneau cap la cap informațiile primite în dimineața zilei de joi, 25 iulie, polițiștii puteau ajunge la locuința lui Dincă înainte de întoarcerea criminalului.

Polițiștii și procurorii n-au putut nici măcar să transcrie indicațiile date de Alexandra la 112 și și-au transmis informațiile fetei “din gură în gură”!

Alexandra,
15 ani, n-a avut nici o șansă. Lipsa minimelor reflexe de organizare au
condamnat-o pe copilă. O opinie de Cătălin Tolontan.

Citeşte şi:

Scandal în direct, la TV: "Ești un cioban opărit, taci dracu' din gură!" Reacția lui Gigi Becali

GSP.RO

Scandal în direct, la TV: “Ești un cioban opărit, taci dracu’ din gură!” Reacția lui Gigi Becali


'Lady Diana ar fi fost îngrozită de un asemenea comportament...' Englezii au ajuns la capătul răbdării cu ducesa Meghan și nu îl mai suportă nici pe Harry

Unica.ro

‘Lady Diana ar fi fost îngrozită de un asemenea comportament…’ Englezii au ajuns la capătul răbdării cu ducesa Meghan și nu îl mai suportă nici pe Harry


Anunțul a fost făcut: Michelle și Barack Obama au divorțat! Motivele sunt dureroase... Se pare că cei doi s-au separat de mult!

Viva.ro

Anunțul a fost făcut: Michelle și Barack Obama au divorțat! Motivele sunt dureroase… Se pare că cei doi s-au separat de mult!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Hits: 38

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close