Clik Aici!
coronavirusEVZ SpecialrujeolaSocialvaccin

Asta ne mai lipsea în plină molimă… Peste 100 milioane în pericol chiar acum! Alertă

Date oficiale arată că peste 117 milioane de copii din 37 de țări riscă să nu beneficieze de vaccinul vital împotriva rujeolei pe fondul decalării campaniilor de imunizare împotriva rujeolei în 24 de țări.

„Declarație din partea Inițiativei împotriva Rujeolei și Rubeolei: Crucea Roșie Americană, Centrele de Control al Bolilor din Statele Unite, UNICEF, Fundația Națiunilor Unite și OMS

(…) În această perioadă plină de provocări, Inițiativa împotriva Rujeolei și Rubeolei (IRR) își exprimă solidaritatea față de familii, comunități, guverne și serviciile de urgență, alăturându-se partenerilor globali din domeniul imunizării și al sănătății, inclusiv celor din cadrul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (Gavi) și al Inițiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei (GPEI), în demersurile comune și lupta împotriva amenințării reprezentate de COVID-19.

Pandemia ce a cuprins întregul glob necesită eforturi concertate și alocarea de resurse pentru a oferi protecție personalului medical din prima linie de pe întreg mapamondul, nevoit să facă față și să răspundă acestei noi amenințări. Totodată, trebuie să susținem și eforturile menite să protejeze serviciile esențiale ce asigură imunizarea în prezent și pe viitor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat noi recomandări aprobate de Grupul consultativ strategic al experților din domeniul imunizării pentru a ajuta țările să sprijine activitățile de imunizare în timpul pandemiei de COVID-19.

Documentul recomandă ca guvernele să oprească temporar campaniile de imunizare preventivă acolo unde nu există un focar activ al unei boli ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Partenerii din cadrul IRR, printre care se numără Crucea Roșie Americană, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, UNICEF, Fundația Națiunilor Unite și OMS, sunt întru totul de acord cu aceste recomandări.

În plus, îndemnăm țările să continue imunizarea de rutină, garantând în același timp siguranța comunităților și a lucrătorilor sanitari.

De asemenea, recomandările solicită guvernelor să realizeze o atentă analiză a riscurilor și beneficiilor atunci când iau în calcul decalarea campaniilor de vaccinare ca răspuns la epidemie, cu posibilitatea amânării acestora acolo unde riscul transmiterii COVID-19 este considerat a fi extrem de mare.

În cazul dificilei alegeri de a întrerupe acțiunile de vaccinare din cauza răspândirii COVID-19, îndemnăm liderii să intensifice eforturile de identificare a copiilor nevaccinați, astfel încât populația cea mai vulnerabilă să beneficieze de vaccinuri împotriva rujeolei imediat ce va fi posibil acest lucru.

Deși știm că sistemele sanitare și cei care lucrează în prima linie vor fi extrem de solicitați în timpul amenințării reprezentate de COVID-19 și ulterior, este esențial să se continue acordarea tuturor serviciilor de imunizare, inclusiv a vaccinării împotriva rujeolei, pentru a salva vieți, altfel putându-se înregistra decese din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin imunizare.

IRR înțelege necesitatea de a proteja comunitățile și personalul medical împotriva COVID-19 prin întreruperea campaniilor de masă acolo unde riscurile îmbolnăvirii sunt mari. Totuși, aceasta nu ar trebui să permită ca nevaccinarea copiilor să devină o stare de fapt.

Trebuie depuse eforturi imediate la nivel local, național, regional și global în vederea eliminării decalajului imunitar ce poate constitui un teren fertil pentru rujeolă, asigurându-se că sunt disponibile vaccinuri și că acestea ajung la copii și la persoanele vulnerabile, cât mai repede cu putință, pentru a putea fi în siguranță.

În ciuda faptului că există un vaccin sigur și eficace de peste 50 de ani, numărul cazurilor de rujeolă a crescut în ultimii ani, înregistrându-se pierderea a peste 140.000 de vieți omenești în 2018, majoritatea copii și bebeluși, deși toate aceste decese puteau fi prevenite.

În acest context alarmant, campaniile preventive și reactive de vaccinare împotriva rujeolei au fost întrerupte sau amânate în 24 de țări pentru a preveni răspândirea COVID-19. În alte 13 țări, campaniile planificate pentru a doua parte a anului 2020 s-ar putea să nu mai fie implementate.

În total, peste 117 milioane de copii din 37 de țări, mulți dintre ei trăind în regiuni în care există focare active de rujeolă, ar putea fi afectați de suspendarea activităților de imunizare programate. Acest număr impresionant nu include și bebelușii care ar putea rămâne nevaccinați din cauza impactului COVID-19 asupra serviciilor responsabile de imunizarea de rutină.

Copiii sub 12 luni prezintă un risc mai mare de deces din cauza complicațiilor provocate de rujeolă și, dacă nu se oprește răspândirea virusului rujeolei, pe zi ce trece aceștia vor fi tot mai expuși riscului infectării cu rujeolă.

IRR salută eroismul personalului medical și al angajaților serviciilor de urgență din întreaga lume și recunoaște rolul vital pe care îl joacă aceștia în furnizarea informațiilor fiabile și clare și a serviciilor de prevenire și sprijin în cadrul comunităților lor.

Trebuie să investim în personalul medical și să ne asigurăm că acesta beneficiază de protecție împotriva infecției și de susținere în cadrul unor sisteme de asistență medicală primară sustenabile și funcționale.

Ei reprezintă prima linie de apărare împotriva epidemiei globale. De asemenea, recunoaștem rolul părinților și al îngrijitorilor în asigurarea vaccinării copiilor lor, respectând recomandările de distanțare fizică din cadrul recomandărilor naționale.

Nu în ultimul rând, îndemnăm țările și liderii locali să implementeze strategii eficiente de comunicare pentru implicarea comunităților, să mențină un nivel ridicat al cererii și ofertei de vaccinuri și să asigure o viață sănătoasă fiecărui copil, în special în aceste momente dificile.

(…) Pentru a afla mai multe despre activitatea UNICEF în domeniul imunizării, vizitați https://www.unicef.org/immunization”, se arată în comunicatul de presă remis marţi, 15 aprilie.

 

 

 

Hits: 4

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close