Clik Aici!
29 februariean bisectEvenimentEVZ Specialzi de salt

Ce este „ziua de salt”, a 29-a zi din februarie în anii bisecți

Ce sunt anul bisect și ziua de salt? În mod uzual, un an are 365 de zile, însă din patru în patru ani, se adaugă încă o zi, cea de 29 februarie.  Totul are legătură mișcarea de revoluție a Pământului, adică cu traseul pe care planeta noastră o face în jurul Soarelui. Aceasta durează 365 de zile, în teorie, dar în practică, ține ceva mai mult decât atât, mai exact 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde.

Din patru în patru ani e necesar să se mai adauge o zi în calendar, pentru a-l păstra aliniat cu mișcarea de revoluție. Practic, fără o zi suplimentară în februarie o dată la patru ani, am pierde 6 ore anual, iar după numai 100 de ani, un calendar fără ani bisecți s-ar scurta aproximativ 24 de zile, iar acest lucru ar determina decalarea lunilor cunoscute pentru anotimpuri.

Anii bisecți se calculează de mai bine de 2.000 de ani, fiind ”inventați” Iulius Caesar, cel care a dat și numele vechiului calendar folosit mai mult de un mileniu și jumătate. Inițial anii bisecți de calculau odată la trei ani, dintr-o greșeală, însă generalul roman a găsit, împreună cu învățații vremii, formula corectă parțial: orice an divizibil cu patru devine an bisect. Abia după introducerea calendarului gregorian, după anul 1500, s-a stabilit că se păstrează regula, dar se aplică doar din patru în patru ani, aceasta dovedindu-se a fi variuanta corectă de calcul.

Hits: 16

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close