Clik Aici!
Internationalmodernizareputin

Cum primește armata lui Putin noul supertanc. Scump, scump, dincolo era mai ieftin

 

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție.

Tancul este burdușit cu senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

În afara turelei, T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm.

Pentru a manevra cele 57 de tone, echipajul are la dispoziție un motor diesel CTZ A85-3A de șaisprezece cilindri dispuși în „X”, dezvoltând o putere de 1500 CP. Tancul atinge o viteză maximă de 90 km/h.
Inițial, erau prevăzute să fie livrate 2300 de exemplare de T-14 Armata, până în 2020. Ceea ce părea o situație optimistă.

Însă costurile sale au determinat ministerul rus al Apărării să facă un pas înapoi, optând definitiv pentru o modernizare a tancurilor T-90A prin aducerea lor la varianta T-90M Proryv-3. Forțele ruse au primit deja primele exemplare luna trecută.

„Nu prea avem nevoie să cumpărăm tancuri noi. Aceste modele sunt foarte scumpe în comparație cu cele care există deja „, a declarat Iuri Borisov, ministrul adjunct al Apărării, despre T-14 Armata, în timpul unui interviu acordat Ria Novosti, scrie Opex 360.

Poate costul acestui tanc au jucat un rol important în această decizie. Sau dezvoltarea lui nu a fost atât de rapidă pe cât era de așteptat.

Cert e că la 19 noiembrie, șeful conglomeratului rus Rostec, Serghei Șemezov, a indicat că un „prim lot” de tancuri T-14 Armata în versiunea încă „experimentală” urmează să fie livrat armatei ruse, până la finele acestui an.

Fostul general Alexei Maslov, reprezentantul „special” al Uralvagonzavod , a declarat în octombrie că T-90M ar putea „să devină principalul tanc de luptă al armatei ruse”, având în vedere „performanțele sale”, „considerabil mai mari” decât cele ale lui T-90A.

Se poate face o paralelă între avionul de generația 5, Su-57 „Felon”, despre care Borisov afirmase, în 2018, că punerea sa în producție nu reprezintă o grabă. În final, președintele Vladimir Putin a anunțat o livrare de 76 de exemplare până în 2028. Primul avion de serie urmează să fie livrat curând forțelor aeriene.

Hits: 18

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close