Clik Aici!
americadestituirerepublicaniRevista presei internaționaletrump

Destituirea lui Donald Trump, blocată de republicani

Răspunsul este acum clar: absolut nimic. Pregătindu-se să-l achite pe Trump fără a fi audiat fie și un singur martor, senatorii republicani au legitimat abuzul de putere prezidențial.

Încă de la început a fost evident că senatorii republicani nu vor risca să înfurie acea bestie care este baza electorală a lui Trump. Dar făcându-și acest calcul politic laș pe termen scurt, ei au avariat pe termen lung democrația americană. Ei au deschis calea autoritarismului – și au făcut acest lucru într-un moment în care Biroul Oval e ocupat de un demagog periculos.

Precedentele stabilite de ei sunt alarmante. Apărarea lui Trump a argumentat printre altele că președintele trebuie să violeze o lege anume pentru a fi destituit. Dar imaginați-vă următorul scenariu: în acest weekend Trump va scrie pe Twitter că va grația orice persoană care se va deda la obstrucționarea flagrantă a votului sau la intimidarea alegătorilor înaintea alegerilor din noiembrie. Sute de adepți vor decide să acționeze pe cont propriu, contribuind la realegerea lui. Autoritatea juridică și constituțională a lui Trump de a-i grația este indubitabilă. Ar constitui un abuz corupt de puterea prezidențială, dar nu și un delict. Acum, când republicanii au consfințit această nouă normă, un asemenea comportament nu ar constitui o abatere sancționabilă cu destituirea. Trump deține acum un cec în alb. Știm cu toții că va încerca să-l încaseze.


Hits: 11

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close