Clik Aici!
ŞtiriStiri Romania

Focar de pestă porcină în județul Prahova. Autoritățiile au extins zona de protecție până în Ilfov

Ferit până acum de problemele cauzate de pesta porcină africană, județul Prahova este cel mai nou intrat pe lista celor în care a fost confirmată oficial boala. Autoritățile au fost anunțate de un localnic din comuna Poienarii Burchii, satul Poienarii Rali, despre faptul că unul dintre porci este bolnav.

La verificarea la fața locului, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova au aflat că bărbatul, care creștea în propria gospodărie trei porci, îngropase deja un porc mort recent, cel mai probabil tot din cauza pestei.

Având în vedere că omul avea în gospodărie cele trei suine încă din luna octombrie, se bănuiește că boala a fost transmisă de la mistreții care au intrat în cultura de lucernă din care gospodarul își hrănea animalele.

Zona de protecție include două comune din Ilfov

Autoritățile din Prahova au stabilit o zonă de protecție în jurul focarului, zonă care include comunele Poienarii Burchii, cu cele patru sate și Gorgota – satul Poienarii Apostoli, dar și două comune din județul Ilfov, respectiv comuna Periș – satul Bălteni și comuna Ciolpani  – satul Piscu.

În aceste localități sunt aproximativ două sute de gospodării în care se estiează că sunt crescuți în jur de cinci cute de porci.

În aceste localități este interzisă circulația animalelor, indiferent dacă este vorba despre porci sau nu, dar și a cărnii de porc, a anunțat directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă.

Acesta a cerut localnicilor să anunțe imediat orice îmbolnăvire a porcilor, dând asigurări că proprietarii animalelor bolnave vor fi despăgubiți „la adevărata valoare”, mai exact la valoarea de piață a cărnii de porc.

Potrivit directorului DSVSA Prahova, în prezent carnea de porc se vinde cu 10 – 12 lei/kilogramul în viu. Cei ale căror animale sunt sacrificate vor primi despăgubirile în cel mult 30-35 de zile, a dat asigurări Mihai Terecoasă.

Acesta a mai spus că anul trecut statul roman a plătit despăgubiri în valoare de aproximativ 65 de milioane de euro firmelor și persoanelor fizice ale căror animale au fost ucise din cauza pestei porcine africane.

Citește mai multe despre judetul prahova și pestă porcină pe Libertatea.Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close