Clik Aici!
coreea de nordkim jong-unonuRevista presei internaționale

Kim Jong Un a supervizat un „tir de artilerie cu rază lungă”

Cu o zi mai înainte, Coreeea de Sud arătase că a detectat un tir din partea Phenianului cu două „rachete balistice”. Kim Jong Un „a supervizat” testul luni şi “când a dat ordin unităţilor submarine să tragă, persoanele dotate cu arme de artilere cu rază lungă au tras toate odată”, a relatat agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

Ziarul oficial Rodong Sinmun publică imagini cu baterii de lansatoare de rachete multiple, ca şi mai multe fotografii ale unei rachete de mare calibru trasă într-o pădure. Se vede în imagine şi Kim, îmbrăcat cu o haină de piele neagră, cu un binoclu în mână.

Potrivit KCNA, liderul şi-a exprimat “marea satisfacţie” şi le-a cerut trupelor să păstreze “o voinţă de fier şi un patriotism înflăcărat”.

Armata sud-coreana afirmase luni că Phenianul a tras două proiectile, la câteva săptămâni după ce a pus capăt moratoriului pe testele cu rachete cu rază lungă şi a ameninţat că va testa o “nouă armă strategică”.

Să mobilizeze opinia publică

Era vorba “după toate probabilităţile de rachete balistice cu rază scurtă”, potrivit unui oficial al statului major interarme sud-coreean (JCS), ceea ce ar fi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Cele două proiectile identificate de Seul au fost trase în direcţia est, pe deasupra mării Japoniei, din regiunea Wonsan, pe coasta de est, a precizat JCS într-un comunicat. Proiectilele au parcurs 240 Km la o altitudine maximă de 35 Km.

Tot potrivit JCS, Coreea de Nord ar fi făcut exerciţii de tir vineri.

Aceste lansări au loc după ce negocierile dintre Washington şi Phenian pe programul nuclear şi balistic nord-coreean au intrat în impas, la un an după eşecul summitului de la Hanoi dintre cele două puteri. Coreea de Nord a dat termen Statelor Unite până la sfârşitul lui 2019 să facă noi propuneri.

Phenianul încearcă să “normalizeze” testarea de noi armamente amestecandu-le cu sisteme de tir existente, pentru “a le face să treacă drept o simplă extensie a exerciţiilor de tir cu rachete”, estimează Joseph Dempsey, expert al Insitutului internaţional de studii strategice de la Londra.

Aceste tiruri vin când Coreea de Sud şi Statele Unite au decis să-şi amâne manevrele militare comune din cauza epidemiei cu noul coronavirus în regiune.

Această suspendare a manevrelor care irită Phenianul nu a avut totuşi ca reacţie “un gest de bunăvoinţă” din partea regimului nord-coreean, remarcă Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha de la Séoul.

Nordul “anunţă clar că va continua să-şi consolideze capacităţile militare şi să afişeze cerinţe exorbitante (pe scena internaţională), în ciuda ingrijorărilor politice şi de sănătate publică emise de Beijing, Seul şi Washington”, a subliniat el.

Aceste tiruri ar putea fi destinate mai ales “mobilizării opinei publice nord-coreene în scopuri politice”, arată pentru AFP Ahn Chan-il, transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul, în special după recenta demitere a doi înalţi oficiali ai Partidului Muncitoresc, de la putere. (Rador)

Hits: 6

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close