Clik Aici!
actemracoronavirusCovid-19medicamntul minuneOMSRoActemraSănătateȘtiință și tehnologieTocilizumab

Medicamentul care poate fi o opțiune terapeutică potențială împotriva coronavirus?

Dr. Guglielmo Gianotti, directorul secţiei de chirurgie de la Spitalul Cremona din Italia de Nord (considerată a fi una dintre cele mai afectate regiuni de această pandemie), a declarat recent: „Singurul medicament care aduce beneficii pacienților, este medicamentul imunosupresor Tocilizumab, care este utilizat în principal pentru tratamentul artritei reumatoide. Este testat la Pascale Cancer Institute din Napoli, cu rezultate foarte încurajatoare”.

Acesta a fost „primul studiu comparativ prin tragere la sorţi” care „a demonstrat un beneficiu clinic” al tratamentului cu Tocilizumab pentru pacienţii cu COVID-19 şi care suferă de o infecţie severă, au subliniat organizatorii într-o conferinţă de presă telefonică.

Rezultatele anunţate trebuie încă să fie „consolidate” şi vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică în următoarele săptămâni. Reprezentanţii AP-HP au explicat că au decis să le facă publice imediat „din motive care ţin de sănătatea publică” şi de contextul crizei pandemice. Ei au precizat, de asemenea, că au comunicat aceste rezultate autorităţilor sanitare franceze şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Tocilizumab (cunoscut şi sub denumirile comerciale Actemra şi RoActemra), produs de laboratorul Roche, aparţine familiei de anticorpi mononucleali – anticorpi creaţi în laborator, proveniţi din aceeaşi şi unică sursă de limfocite şi concepuţi pentru a răspunde unei ţinte precise.

În acest studiu au fost incluse 129 de persoane internate în 13 spitale din reţeaua AP-HP diagnosticate cu COVID-19 care sufereau de o pneumonie „cu severitate de la medie la gravă” şi care aveau nevoie de asistenţă cu oxigen.

Jumătate dintre participanţi au primit una sau două injecţii cu Tocilizumab pe lângă tratamentul standard (oxigen, antibiotice şi anticoagulante), iar cealaltă jumătate au primit doar tratamentul standard.

Pacienţii au fost monitorizaţi timp de 14 zile pentru a permite obţinerea acestor rezultate intermediare, iar monitorizarea lor va continua pentru a permite confirmarea concluziilor.

În acest stadiu, cercetătorii nu au observat mai multe efecte secundare indezirabile la pacienţii care au primit acest medicament imunosupresor decât la cei care au primit doar tratamentul standard, a subliniat Xavier Mariette, potrivit ncbi.

Alte echipe medicale au anunţat deja rezultate încurajatoare la testele ce vizează Tocilizumab, mai ales cei de la Spitalul Foch, însă ele proveneau de la studii „deschise”, fără grup de control tras la sorţi, care „nu furnizează acelaşi nivel de dovadă” şi „nu permit definirea unui standard de tratament”, au subliniat cercetătorii de la AP-HP.

Dacă Tocilizumab se dovedește a fi eficient, acesta are un cost substanțial, atât economic, deoarece este foarte scump, cât și terapeutic, deoarece poate fi livrat numai prin injecţie intravenoasă.

Preţul actual pentru Tocilizumab este de aproximativ 800 de euro pentru o injecţie, un preţ ridicat, dar totuşi mai mic decât cel al unei zile de spitalizare în Franţa la o secţie de terapie intensivă.

 

Hits: 3

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close