Clik Aici!
bataiEVZ SpecialInternationalizolarenarcotraficanti

Narcotraficanții, mai eficienți ca statul. Bătăi pentru nerespectarea izolării

Figura mustăcioasă a celebrului baron al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman a fost de mult zugrăvită pe zidurile mexicane, înainte de încarcerarea sa într-o închisoare americană de înaltă securitate, în iulie 2019.

Acum, ea se află inscripționată și pe cutiile cu alimente. „Iată ajutorul pe care El Chapo îl aduce bătrânilor din frumoasa mea Guadalajara! Ajutorul este ajutor!”, a postat pe contul ei de Instagram fiica baronului cartelului Sinaloa, mândră să salveze locuitorii celui de-al doilea oraș al țării, cu fundația ei.

Familia Guzman nu este singura grupare de crimă organizată care îi ajută pe cei săraci în timpul pandemiei.

Nu este o noutate. În zonele unde statul a lăsat un gol de autoritate, crima organizată devine bunul samaritean pentru populație. Mai mult, finanțează și infrastructurile, observă Jose Andres Sumano, doctorant în securitate publică la colegiul Frontera Norte.

Din 2006, lupta împotriva traficului de droguri și războaiele teritoriale au ucis aproape 250.000 de oameni.

Dar într-o țară cu 50 de milioane de oameni săraci la un total de 126 de milioane de locuitori, ajutorul nu poate fi refuzat.

Grupurile mafiote folosesc aceste acțiuni pentru a menține o bază socială și ca propagandă pentru imaginea lor de „brand” printre cei nevoiași, analizează José Andrés Sumano.

Oficial, în Mexic nu există șomaj în masă. De la începutul secolului, gigantul din America Centrală nu a depășit niciodată procentul de 5,9%. Însă realitatea este că 31,3 milioane de oameni „se confruntă cu o lipsă de securitate socială”, explică economistul Carlow Brown.

Programele sociale lansate de președintele Andrés Manuel Lopez Obrador, după victoria sa de stânga din 2018, nu dau încă roade.

În timp ce banca spaniolă BBVA prezice o recesiune de 7%, Obrador a preferat să nu izoleze complet țara.

El a promis un milion de credite de 25.000 de pesos (950 €) micro-întreprinderilor care nu au închis sau nu au redus salariile angajaților lor. Economia este deja slăbită de scăderea prețurilor petrolului , notează Carlow Brown. Mexicul este al 10-lea cel mai mare exportator din lume.

În aceste zone abandonate de stat, grupurile criminale domnesc și instituie singure măsuri sanitare. Cartelul Sinaloa a anunțat măsuri restrictive în mai multe orașe: toți oamenii pe care îi vom vedea afară după ora 22.00 vor primi o bătaie!

Aceeași situație în Guerrero și Michoacan, pe coasta Pacificului și în Tamaulipas, în Golful Mexic, scrie Ouest-France.

Pentru José Andrés Sumano, această situație arată că în aceste state, populația a acceptat normalizarea criminalității organizate în viața lor.

Chiar dacă violențele nu au diminuat odată cu aceste măsuri locale.

Mai rău: 20 aprilie a fost una dintre cele mai sângeroase zile ale anului 2020, cu 114 crime.

Covid-19 a ucis 1.859 de oameni într-o lună.

Hits: 7

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close