Clik Aici!
StiriStiri Romania

Nelu Tătaru: ”Ne-am relaxat cam devreme. Avem o transmistere comunitară a virusului”

Într-o intervenție la TVR1, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că populaţia s-a relaxat ”un pic cam devreme” şi a îndemnat la respectarea regulilor de igienă și de distanţare fizică şi a recomandat purtarea măştii în spaţii închise.

”Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar, deocamdată, le putem gestiona. Ar trebui, totuşi, ca toți cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand, în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem şi azi (n.r. 30 iunie) 388 de cazuri noi, 205 cazuri în terapie intensivă”, a explicat Tătaru la postul public, notează Agerpres.

Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme.

Nelu Tătaru, la TVR1:

Ministrul a precizat că măsurile de relaxare care erau programate pentru 1 iulie au fost amânate şi a menţionat că situaţia actuală face parte din ”scenariile care erau în analiză”.

”Va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi”

”La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri comunitare, cu uşoare valuri, cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a adăugat Tătaru.

Întrebat dacă neîncrederea în veridicitatea virusului a generat numărul mare de cazuri, ministrul a răspuns: ”A încurajat acea stare de neîncredere, de dubiu în rândul populaţiei faţă de existenţa acestui virus”.

Avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor.

Nelu Tătaru:

El îi îndeamnă pe cei care nu cred în existenţa virusului să treacă prin spitalele suport Covid, pe la unităţile de primiri urgenţe şi atunci ”vor vedea că există boala, că există forme severe şi că se poate muri şi la 30-35 de ani”.

”Starea de relaxare a încurajat un moment politic”

”Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. Începând de la Paşti, s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor”, a mai spus Tătaru.

Au fost momente când erau demisii, ieșiri la pensie. Atunci a fost un moment de cotitură pentru tot ce înseamnă atitudinea corpului medical. Avem o altă capacitate decât la început. Am plecat de la un centru de testare cu 100 de teste pe zi și am ajuns la 100 centre cu o capacitate de 17.000 de teste pe zi.

Nelu Tătaru:

Hits: 2

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close