Clik Aici!
comportamentCuriozitățiflamingosotistudiuUniversitatea din Exeter

O specie de păsări se poartă precum oamenii

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au studiat timp de cinci ani viața păsărilor flamingo, iar ceea ce au observat e cu adevărat năucitor. Păsările acestea formează prietenii durabile, unele exemplare se comportă asemenea unor cupluri căsătorite. La fel ca oamenii, păsările flamingo evită prezenţa anumitor indivizi, în timp ce leagă prietenii durabile cu alții din specia lor.

Potrivit cercetătorilor, chiar dacă fac parte din stoluri mari, aceste păsări care trăiesc pe malurile apelor au tendinţa de a-şi petrece timpul în compania prietenilor apropiaţi. Studiul, publicat în revista Behavioural Processes, sugerează existenţa unei structuri sociale nuanţate în comunitatea acestor păsări.

”Potrivit rezultatelor noastre, comunităţile de flamingo sunt complexe. Se pare că – asemenea oamenilor – flamingo formează relaţii sociale care au la bază diverse motive, iar faptul că acestea durează atât de mult sugerează că sunt importante pentru supravieţuirea în sălbăticie”, a precizat Paul Rose, din cadrul Universităţii Exeter.

Studiul a monitorizat patru specii de famingo – caraibean, chilian, andean şi lesser – la WWT Slimbridge Wetland Centre din comitatul Gloucestershire. Stolurile de flamingo pot varia de la 20 la 140 de exemplare.

Cercetătorii susțin că au descoperit dovezi care susţin ideea ”unor prietenii durabile şi nu a unor legături instabile, întâmplătoare” între păsări, dar și relații sociale care includ ”cupluri căsătorite”, pe lângă asocieri ale unor exemplare de acelaşi sex sau grupuri de trei sau patru prieteni apropiaţi.

”Unele perechi petrec o mare parte din timp împreună, dar există şi alte legături sociale. Am observat perechi de masculi sau femele care ‘ies împreună’, vedem grupuri de trei sau patru exemplare care îşi petrec în mod regulat timpul împreună”, au mai explicat cercetătorii.

Sursa: Agerpres

Hits: 4

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close