Clik Aici!
critic muzicalCulturaDaniela Caraman FoteamuzicologRadio România Muzical

Pierdere grea pentru lumea artistică. A murit muzicologul Daniela Caraman Fotea

A plecat spre stele, un om legat cu toată ființa, de muzică, care a făcut istorie prin ceea ce a scris, mii de cronici, de emisiuni la radio și televiziune și zeci de monografii sau dicționare de specialitate. Un om cultivat, de o rară delicatețe, ce vibra pentru semenii săi, pentru sentimentul de prietenie.

Muncitoare neobosită, inventivă, încăpățînată, metodică, exigentă, dominatoare, cochetă, cunoscătoare a două limbi străine, un om care și-a folosit numeroasele calități pentru a schimba lumea muzicală, în bine.

A lansat foarte multe nume în muzica ușoară românească și a înregistrat discuri vinil pentru numeroși artiști, între care și pentru cei foarte tineri, cum a fost trupa școlită de Titus Muntean, Școala Vedetelor, dar și nume consacrate ale muzicii populare: Maria Dragomiroiu, Benone Sinulescu, Gh. Turda, ale folkului: Maria Gheorghiu, Alexandru Andrieș, Vasile Șeicaru, Gheorghe Gheorghiu, Victor Socaciu, ale muzicii ușoare: Dida Drăgan, Margareta, Fuego, Savoy, Q Fonic, Gică Petrescu, Marius Țeicu, Dan Mândrilă, dar și jazz cu Johnny Răducanu sau muzică clasică cu Dan Grigore.

Avea pe masa de lucru, un nou Ghid muzical, „Greii muzicii ușoare”.

Daniela Caraman Fotea a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1968-2020), membră a Biroului secției de muzică ușoară (1975-1990) și a secției de muzicologie (2005-2020); Membru fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”; Membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor și Realizatorilor de Radio și Televiziune, arată pagina de Facebook Spectator-Jurnal ”Cool”tural.

Daniela Caraman Fotea este  regretată și de Radio România Muzical.

”Născută pe 4 mai 1943, Daniela Caraman Fotea a fost redactor în Radioteleviziunea Română, semnând, între anii 1965 și 1980, peste 3000 de emisiuni despre muzică clasică, dar și despre muzică pop, folk, rock sau jazz. A fost, de asemenea, redactor șef și director artistic al casei de discuri ”Electrecord”, dar și membru fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, scrie Petre Fugaciu.

De-a lungul anilor a semnat cronici, eseuri și reportaje, dar și emisiuni de actualitate muzicală pentru Radio România; a fost laureată pentru contribuțiile culturale cu o serie de distincții, între care se numără și Ordinul ‘Meritul Cultural’ în grad de Cavaler, acordat în 2004.

Într-o postare pe facebook, criticul muzical Smaranda Oțeanu Bunea nota: „Ieri, la Zi mare, am pierdut un prieten de cursă lungă, un Om special, un condei remarcabil al muzicologiei românești, un camarad cu care am împărțit toate frământările noastre… Daniela Caraman Fotea!”

Dumnezeu să o odihnească!

Hits: 6

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close