Clik Aici!
Stiri Romania

Raportul Ministerului Sănătăţii: Fostul Director Al Agenţiei Naţionale De Transplant, Demis în 2018, Fusese Numit în Funcţie Prin Delegaţie, Nu Prin Concurs Sau Examen | Ştiri, Știri România | Libertatea

De
Dragoș Tănase,

Raportul de control privind verificarea efectuată la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în decembrie 2018 precizează în concluziile sale o serie de nereguli identificate la nivelul Agenţiei.

Astfel, conform raportului, din adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) reiese că încheierea contractului individual de muncă al prof. dr. Radu Deac de către Agenţia Naţională de Transplant nu a respectat prevederile legale în vigoare.

Acesta se putea realiza doar în condiţiile în care exista un concurs/examen pentru ocuparea postului, iar noţiunea de numire cu delegaţie nu are suport juridic prevăzut în Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată. Prevederi legale nerespectate: Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată.

În ceea ce priveşte numirea prof. univ. dr. Radu Deac în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant în decembrie 2013, în concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii a fost consemnată nerespectarea mai multor prevederi legale.

Conform sursei citate, din verificarea modului în care a fost încheiat Contractul individual de muncă al prof. univ. dr. Radu Deac, înregistrat în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor s-a constatat că „părţile contractului sunt la angajator – persoana juridică Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de către domnul Nica Andrei în calitate de director adjunct, cu drept de semnătură pentru director executiv, şi salariatul domnul prof. univ. dr. Radu Deac”.

Comisia de control apreciază faptul că încheierea contractului individual de muncă trebuia făcută între Ministerul Sănătăţii ca angajator şi salariatul care deţine funcţia de director executiv al Agenţiei, acesta fiind ordonator terţiar de credite.

De asemenea, în document se arată, la rubrica „Durata contractului”, că aceasta nu a fost completată, făcându-se însă trimitere la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, în care se menţionează faptul că prof. univ. dr. Radu Deac a fost numit cu delegaţie „până la revocarea unilaterală din funcţie de către ministrul Sănătăţii sau până la ocuparea postului prin concurs”.

Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, republicată, privind Sistemul unitar de pensii publice, „într-o instituţie publică poate fi angajat un pensionar cu contract individual de muncă pe durată determinată”.

În acelaşi context, pentru clarificarea legalităţii încadrării în funcţia de director executiv cu delegare a prof. univ. dr. Radu Deac la Agenţia Naţională de Transplant, cu adresa nr. 43847/29.08.2017, s-a solicitat punct de vedere la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, se mai precizează în raport.

Persoanele responsabile, potrivit datelor aceluiaşi raport, sunt „fosta conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant”.

Directorul Agenţiei de Transplant, Radu Deac, a fost demis, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declarând atunci la Digi 24 că nu neagă bunele intenţii ale acestuia, dar că a considerat că e nevoie de o chipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant.

„România nu a fost niciodată membră în Eurotransplant, a avut un acord, vom începe discuţiile, care s-ar putea să dureze mai mult, pacienţii nu pot aştepta, consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja la Budapesta şi e acolo pentru a negocia preluarea pacienţilor care nu pot fi transplantaţi”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în iulie 2018:

Citeşte şi:

Ştefania aştepta un transplant de ficat

Pacient mort după un transplant reușit de plămâni. A refuzat medicamentele obligatorii de susținere

Am ars cu toții la Colectiv, dar putem învia din cenușă. Un film despre marile dureri ale societății și eroii necunoscuți care încearcă să le vindece

Cum a agățat-o un fotbalist pe Ilinca Vandici. Mesajul simplu cu care a cucerit-o

GSP.RO

Cum a agățat-o un fotbalist pe Ilinca Vandici. Mesajul simplu cu care a cucerit-o


Horoscop 9 septembrie 2019 | A dat NOROCUL peste ei! Ce nativi din horoscop vor fi plini de bani

HOROSCOP

Horoscop 9 septembrie 2019 | A dat NOROCUL peste ei! Ce nativi din horoscop vor fi plini de bani

Urmărește cel mai nou VIDEO

Hits: 13

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close