Clik Aici!
arcticaInternationalputinsoldati

Soldații lui Putin s-au aruncat de la 10.000 de metri deasupra Arcticii

Dacă schimbările climatice ajută, importanța strategică a Arcticii va crește enorm în anii următori, în măsura în care va fi posibilă exploatarea resurselor naturale pe care le deține (în special hidrocarburi) și deschidera unor noi rute maritime. Și asta motivează unele dispute teritoriale între țările din regiune.

O dispută se referă la dorsala Lomonosov, un lanț muntos scufundat care traversează oceanul Arctic din apele siberiene până la insula canadiană Ellesmere. Rusia susține că este o extensie a platoului său continental, ceea ce îi permite să revendice o suprafață de 1,2 milioane de kilometri pătrați.

Dar Danemarca și Canada au o altă interpretare, adică această creastă este legată de plăcile continentale din America de Nord și Groenlanda.

În orice caz, Arctica este o prioritate pentru Rusia încă de acum zece ani, odată cu publicarea unei strategii dedicate acestei regiuni, în 2009.

De atunci, Moscova a făcut investiții semnificative în zona arctică și și-a consolidat prezența militară, în special prin construirea de noi baze (și reabilitarea celor care au fost abandonate de la sfârșitul perioadei sovietice) și prin desfășurarea capacităților de interzicere a accesului.

În 2018, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a estimat: „Concurența în Arctica ar putea duce la potențial conflict”.

Hits: 3

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close