Clik Aici!
StiriStiri Externe

Teroristul care l-a decapitat pe profesorul francez le-a cerut elevilor săi să-l identifice. Noi detalii în atacul care a șocat Franța

Bărbatul care a decapitat un profesor pe o stradă din Franța a așteptat în fața școlii și le-a cerut elevilor să le arate ținta, susțin oficialii francezi antiterorism, potrivit BBC. Cadrul didactiv primise amenințări și cu câteva zile înainte, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Profesorul de 47 de ani se numea Samuel Paty și preda istorie și geografie la școala din Conflans Sainte-Honorine, o comună din suburbiile Parisului.

El a fost decapitat vineri seară de un tânăr de 18 ani, de origine cecenă, care a fost apoi împușcat mortal de polițiști. Suspectul a fost identificat drept Abdoulakh A. – un tânăr de 18 ani, născut la Moscova de origine cecenă.

Acesta „era titularul unui permis de şedere emis la 4 martie şi valabil până în martie 2030 (…). De naţionalitate rusă şi origine cecenă, el beneficia de statutul de refugiat”, a declarat sprocurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Atacatorul nu se afla în baza de date a serviciilor de informații, însă fusese în atenția poliției pentru acuzații minore, fără să fie condamant.

El locuia în orașul Évreux din Normandia, la aproximativ 100 de kilometri de locul crimei și nu avea nicio legătură aparentă cu profesorul sau cu școala.

Atacatorul a postat imagini cu victima pe Twitter

Tânărul de 18 ani a mers la școala unde preda Samuel Paty vineri după-amiază și le-a cerut elevilor să îi arate care este profesorul.

L-a urmărit apoi pe Paty, care mergea pe jos către casă, și l-a înjunghiat de mai multe ori în zona capului, iar apoi l-a decapitat. Martorii spun că l-au auzit pe atacator strigând „Allah Akbar”.

Bărbatul a postat apoi fotografii ale victimei pe un cont de Twitter, alături de insulte aduse președintelui Macron și „necredincioșilor” francezi.

În momentul în care polițiștii s-au apropiat de el, bărbatul început să tragă cu un pistol cu aer comprimat. Ofițerii au deschis și ei focul și l-au împușcat de mai multe ori pe suspect, omorându-l. În apropiere, polițiștii au găsit un cuțit cu o lamă de 30 de centimetri.

Nouă persoane au fost arestate în acest caz, fiind cercetate pentru posibile legături cu extremismul islamic.

Nouă persoane au fost arestate și sunt cercetate pentru posibile legături cu extremismul islamic.

Președintele Emmanuel Macron a declarat că incidentul avea toate caracteristicile unui „atac terorist islamist”, iar profesorul a fost ucis pentru că „a predat libertatea de exprimare”. Un omagiu național va fi adus lui Samuel Paty.

Atacul are loc în timp ce procesul în cazul atentatelor împotrva Charlie Hebdo continuă într-o instanță specială din Paris.

Hits: 2

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close