Clik Aici!
congresInternationalsuspendaretrump

Trump amenință că va suspenda Congresul

Senatul, cu majoritate republicană, are puterea de a confirma sau respinge nominalizările președintelui la anumite funcții: judecători federali, magistrați ai Curții Supreme, ambasadori, etc.

Camera superioară și-a suspendat ședințele plenare până la 4 mai, din cauza pandemiei Covid-19, dar se întâlnește în mod regulat în sesiuni „pro forma”, reunind doar câțiva senatori care pot, totuși, să aprobe texte în unanimitate.

În cadrul conferinței sale de presă zilnice despre criza coronavirusului, el a cerut liderului republican al Senatului să suspende toate ședințele, pentru a-și putea confirma el însuși candidații.

Dacă Camera Reprezentanților cu majoritate democrată, „nu este de acord cu suspendarea, îmi voi exercita dreptul constituțional de a suspenda cele două camere ale Congresului”, a amenințat el. „Aș prefera să nu folosesc această putere”, a spus Donald Trump, scrie Le Monde.

„Practica actuală de a părăsi oraşul, menţinând doar pretinse sesiuni pro-forma, reprezintă o neglijenţă în serviciu pe care poporul american nu şi-o poate permite în timpul acestei crize”, a declarat furios Trump la briefingul său cotidian de la Casa Albă consacrat crizei coronavirusului”, scrie Agerpres.

„Este o cacealma şi toată lumea ştie asta, şi este aşa de mult timp”, a adăugat el.

Niciun preşedinte al SUA nu şi-a folosit până acum autoritatea de a suspenda ambele Camere ale legislativului.

În condiţiile în care guvernul şi experţii în domeniul sanitar le-au recomandat americanilor să stea acasă pentru a evita propagarea coronavirusului, mare parte din congresmeni au plecat din Washington, iar Camera Reprezentanţilor şi Senatul organizează în mod regulat sesiuni „pro-forma”, întâlniri scurte la care iau parte doar o parte din legislatori şi care pot dura şi mai puţin de un minut.

Totuşi, conform unui articol din Constituţia SUA, atât timp cât aceste sesiuni au loc cu regularitate, preşedintele nu poate face singur numiri în posturi.

Miercuri, Trump s-a plâns că unii dintre cei pe care i-a nominalizat au aşteptat luni de zile să fie confirmaţi şi a ameninţat că va forţa Congresul să-şi suspende şedinţele, adăugând că, deşi probabil o astfel de decizie va fi contestată în justiţie, este convins că va avea câştig de cauză. O acţiune în justiţie ar putea dura însă câteva luni, notează Reuters.

Liderul de la Casa Albă, care vizează să fie reales la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a mai spus că cei pe care i-a nominalizat vor contribui la combaterea pandemiei.

Hits: 5

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close