Clik Aici!
Politica

Un elev din Cluj a inventat ghiveciul inteligent. Are grijă de plante până la un an de zile

Invenţia lui Robert a fost premiată la Concursul Internaţional de Invenţii TUDEK din Ungaria. ”Constă într-un ghiveci cu senzori de temperatură, de umiditate, de PH al solului. Sistemul acesta este conectat la internet şi are o aplicaţie pe telefonul mobil. De pe telefon utilizatorul îşi selectează ce parametri doreşte pentru planta sa, iar sistemul îi oferă aceste condiţii”, a declarat elevul într-un interviu pentru Radio România Cluj.

Rezervorul de apă nu are nevoie să fie umplut periodic deoarece ghiveciul condensează apa din aer pe care apoi o tratează cu minerale și o filtrează cu cărbune activ.

O invenție complexă

Robert Jenő Kovács a început procesul de brevetare al invenției în așteptarea unui investitor care să asigure producerea pe scară largă a ghiveciului.

”Invenţia a presupus cunoştinţe de fizică, de biologie, de chimie, de programare pentru a realiza aplicaţia şi cunoştinţe de hardware, pentru asamblarea dispozitivului. Prototipul a fost printat la o imprimantă 3D, sistemul funcţionează perfect. Ghiveciul în sine este conectat la internet fie prin cablu, fie wireless; conectarea se face la un server, iar aplicaţia se poate instala pe Android şi IOS. Prin server se realizează conexiunea şi de acolo se pot viziona date cum ar fi temperatura în momentul de faţă, umiditatea aerului, date care se pot vedea şi sub formă de grafice”, a detaliat clujeanul.

Aceasta este a doua sa invenție, anul trecut realizând un sistem de răcire a calculatoarelor, băgat în ulei de transformator.

Robert intenționează să-și continue studiile la Facultatea de Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Un alt hobby al său sunt aeromodelele.

Citește și:Uber va testa taxiuri zburătoare în orașul MelbourneHits: 15

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close