Clik Aici!
boris johnsoncoronavirusInternationalmarea britaniemorti

Un premier vindecat dar peste 10.000 de morți

Cu între 700 și 900 de decese zilnice cauzate de coronavirus în ultima săptămână, Marea Britanie urmează o traiectorie care este modelată acum după cele ale Italiei sau Spaniei.

Duminică, Boris Johnson, la costum și cravată dar cu un aer obosit a apărut într-un video postat pe YouTube în care aduce elogii sistemului sanitar britanic, NHS, „inima vibrantă a acestei țări”.

Mulțumindu-le lui „Po Ling, Shannon, Emily, Angel, Connie, Becky, Rachel, Nicky și Ann”, infirmierii și medicii care l-au îngrijit timp de o săptămână la spitalul St. Thomas. Și în mod special lui „Jenny din Noua-Zeelandă și lui Luis din Portugalia”, scrie Le Monde.

Între timp, virusul SARS-CoV-2 nu s-a oprit din secerat vieți. Sâmbătă, 917 persoane au pierdut lupta cu coronavirus. Vineri, 980. Joi, 887. Miercuri, 936.

Numărul persoanelor ucise de coronavirus s-a dublat în mai puțin de o săptămână.

Iar duminică, cu 737 de decese suplimentare înregistrate în 24 de ore, bilanțul morților, de la începutul pandemiei, a trecut la 10.612 persoane în Marea Britanie.

În plus, acest sinistru bilanț este cel mai probabil subestimat. Marea Britanie, țară cu 66 milioane de locuitori, nu contabilizează decesele intervenite în casele de îngrijire sau căminele de bătrâni, nici cele la domiciliu.

Duminică, Sir Jeremy Farrar, director al Wellcome Trust, o importantă fundație de caritate specializată în cercetări medicale, a declarat la emblematica emisiune a BBC „Andrew Marr Show” că Regatul Unit ar putea fi „una dintre cele mai afectate, dacă nu cea mai afectată dintre țările europene” de pandemie.

Criticii guvernului se întreabă: de ce atâtea decese? Reproșând reacții întârziate a executivului britanic.

Criticile țintesc și testele pentru SARS-CoV-2 și echipamentele de protecție, în special pentru NHS.

Duminică, ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că aproximativ 43.000 de membri ai NHS au fost testați pentru noul coronavirus.

Dar NHS numără peste 112.000 de medici și peste 300.000 de infirmieri. Restul populației nu are acces la teste decât în caz de spitalizare.

Echipamentele de protecție continuă să lipsească acut, potrivit mărturiilor angajaților NHS pe rețelele sociale.

British Medical Association, principalul sindicat medical al țării, a evidențiat „nivelul periculos de scăzut” al echipamentelor de protecție din Londra și Yorkshire, în ultimele zile.

Hits: 8

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close