Clik Aici!
Economiefonduriprima masinaprogram

Veste prostă pentru români. Mai puțini bani pentru „Prima mașină”

Prin acest program, început în 2014, au fost acordate un număr total de 350 de garanţii în valoare de 6,21 milioane de lei. De la data aprobării plafonului pe 2019 şi până la 28 noiembrie 2019 au fost acordate doar 7 garanţii în valoare de 0,165 milioane de lei, echivalentul unui grad de utilizare a plafonului de 1,65%. Astfel, MFP propune un plafon la nivelul sumei de 5 milioane lei, iar dacă cererea va depăşi plafonul acesta va fi majorat corespunzător.

„Propunerea de asigurare a continuităţii Programului pentru anul 2020 prin alocarea acestui plafon este justificată prin prisma noilor facilităţi oferite prin Program implementate în anul 2019, care au nevoie de o perioadă mai extinsă de aplicare pentru a putea fi cunoscute de potenţialii beneficiari şi că în implementarea fiecărui program guvernamental nou sau a unor facilităţi de garantare noi există o inerţie specifică. În situaţia în care pe parcursul anului 2020 se vor înregistra cereri din partea potenţialilor beneficiari privind accesarea Programului, plafonul propus prin prezentul act normativ se va majora corespunzător”, se arată în nota de fundamentare care.

Printre noile facilităţi acordate prin program în 2019 se permite și achiziționarea de autovehicule hibrid, având un preţ de maximum 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul trebuie să asigure un avans de minimum 25% din preţul de achiziţie și autovehicule electrice hibrid şi pur electric având un preţ de achiziţie de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul trebuie să asigure un avans de minimum 30% din preţul de achiziţie.

O altă modificare prevede posibilitatea achiziționării unui autoturism nou, chiar dacă solicitantul a mai deţinut anterior un astfel de autoturism ,cu condiţia să nu-l fi achiziţionat prin program.

Hits: 6

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close