Clik Aici!
Politica

Vineri 13 – Superstiții. Cele Mai Bizare Superstiții Legate De Vineri 13

Ziua de vineri 13 este în credința populară, o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Fobia de numărul 13 se numește Triskaidekafobie.

Se crede că superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de asta, ziua de vineri 13 a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos.

Există voci care susţin că superstiţia legată de vineri 13 vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…

Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o zi de vineri 13. Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Mihai Mitoșeru: 'Cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să o invit la divorț'

Recomandări

Mihai Mitoșeru: ‘Cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să o invit la divorț’

Potrivit numerologilor, 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Tragedii ce au avut loc în ziua de vineri 13:

 • Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
 • Vineri, 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.
 • Vineri, 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

Alyssa a furat cardul părinților ei. Șocant ce a plătit cu el. Părinții au depus plângere împotriva ei

Recomandări

Alyssa a furat cardul părinților ei. Șocant ce a plătit cu el. Părinții au depus plângere împotriva ei

Vineri 13 – superstiții bizare

 • Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
 • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
 • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu
 • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
 • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
 • Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
 • Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
 • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
 • Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
 • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion

Cine este miliardarul care l-a detronat pe Țiriac din poziția de cel mai bogat român

Recomandări

Cine este miliardarul care l-a detronat pe Țiriac din poziția de cel mai bogat român

Ce fac superstițioșii când e vineri 13

Superstițioșii țin cont de câteva reguli în această zi, pentru a fi feriți de ghinioane. Iată ce trebuie să faci ca să te ferești de nenorociri, potrivit superstițioșilor:

 • Înainte să pleci de acasă trebuie să scupi în sân şi să spui o rugăciune, ca să te fereşti de pericole în această zi.
 • Dacă apare o pisică neagră care îţi taie calea, trebuie să faci trei paşi în spate
 • Dacă ai vărat sarea pe masă, înseamnă că este posibil să ai parte de scandal şi certuri.

Studiu: în zilele de vineri 13 se produs mai puține accidente

Studiile făcute de-a lungul timpului arată că americanii şi britanicii sunt cei mai terifiaţi de vineri 13, devenind anxioşi în aceste zile şi evitând să iasă din case, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit chiar şi un nume: Paraskevidekatriaphobia. Se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să meargă la birou în zilele de vineri 13, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.

Oamenii de știință demonstrează că nu există motive de îngrijorare. De ce? Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului.

Citeşte şi:

Un tânăr de 18 ani care fuma țigări electronice are acum plămânii unui om de 70 de ani! Care sunt simptomele bolii misterioase provocate de vapat

„O iubesc pe Halep! Nu a schimbat-o celebritatea. Știu sacrificiile familiei, parcă mă văd pe mine și pe băieți”. Interviu cu Judy, fostă jucătoare și antrenoare de tenis, mama fraților Andy și Jamie Murray

Ultimii sași din Transilvania. Reportaj BBC despre urmașii sașilor care au venit în România ca să reînvie tradițiile locale

Ștucan pune 2 întrebări incisive în controversatul caz al lui Mario Iorgulescu: „E adevărat că l-ați externat înainte de terminarea tratamentului?”

GSP.RO

Ștucan pune 2 întrebări incisive în controversatul caz al lui Mario Iorgulescu: „E adevărat că l-ați externat înainte de terminarea tratamentului?”


Horoscop 13 septembrie 2019. Racii primesc vești bune

HOROSCOP

Horoscop 13 septembrie 2019. Racii primesc vești bune

Urmărește cel mai nou VIDEO

Hits: 18

Arata mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close